Kurumsal Bilişim Sistemleri

Kurumsal Bilişim Sistemleri

Kurumsal bilişim sistemleri, işletmelerin verilerinin depolanması ve sınıflandırılması, veri yığınlarının faydalı bilgiye dönüştürülmesi,  süreçlerin yönetilmesi, hızlı ve doğru karar verilebilmesini sağlamak için yöneticilere destek verilmesi gibi pek çok alanda hayatımızda yer alıyor. Peki bilişim sistemlerinin ne olduğunu, onlardan nasıl fayda sağlayacağımızı anlıyor muyuz?

Bilişim sistemi farklı şekillerde tanımlanabiliyor. Örneğin:

Bir organizasyonda planlama, kontrol, koordinasyon, ve karar verme işlevlerini kolaylaştırmak için donanım, yazılım, altyapı ve eğitimli personelin bir araya getirilerek oluşturulan yapı.

Ya da

Bilginin toplanması, sınıflandırılması, depolanması ve iletilmesi için organize edilmiş sistem.

Ya da

Verileri toplayıp yerleştirdikten sonra bunları otomatik işlemlere tabi tutma olanağını veren manyetik sistemler.

Ufak bir araştırmayla bulabileceğiniz tanımlar listesi böyle uzayıp gidiyor.

Daha spesifik olarak bir kurumsal bilişim sistemi olan ofis otomasyon sistemlerinden bahsetmek gerekirse; Microsoft’un Word yazılımına bir ofis otomasyon yazılımı diyebileceğimiz gibi bir tarayıcı da ofis otomasyon sisteminin bir parçası olarak değerlendirilebiliyor.

Veri giriş sistemleri, Ofis otomasyon sistemleri, Karar destek sistemleri, Yönetim sistemleri, Uzman sistemler…

İşte bu kadar detaylı ve bazı açılardan yanlış yönlendirmeye açık bir konuda uzmanlık gerekli bir hale geliyor. Bilişim sistemleri konusunda kendini yetiştirmiş iş gücünu sağlamak için ülkemizin bir çok üniversitesinde gerek lisans gerekse yüksek lisans seviyesinde konuyla ilgili eğitimler veriliyor. Hem Uluslararası hem de yerel organizasyon ve firmalar önemli bir pazar olan Türkiye’de konu ile iligili pek çok konferans ve toplantı düzenleyrek bilgi paylaşımına katkıda bulunuyorlar.

Büyük şehirlerimizde alt yapı sorunları minimuma inmiş durumda hızlı internet bağlantısına erişmek artık büyük bir sorun değil. İnternet bağlantı maliyetleri hala olması gerekenden çok yüksek olsa da en azından erişilebilir bir hizmet var.

İhtiyaç duyulan donanım ve yazılımların temini için hem yerli hem de yabancı pek çok şirket hizmet veriyor. İşletmenin bünyesinde bilişim uzmanı barındırmadan ilgili süreçlerini bir taşerona (outsourcing) vermesi de son derece mümkün.

Şeker, yağ ve un elimizdeyken  dikkat edilmesi gereken en önemli konunun bu kaynakların doğru şekilde kullanılması olduğunu düşünüyorum. Elbette her yönetici kendi işletmesi hakkında ciddi miktarda bilgi ve deneyime sahip olabilir ama bunun ne kadarını işletmenin geneline aktarabiliyor? İşin kendi tasavvur ettiği şekilde akmasını nasıl sağlıyor?

İşletmelerin, bilişim alanında ihtiyaçlarını doğru belirleyebilmesi ,dijital dönüşümünü sağlayabilmesi, sağladıysa maksimum faydayı elde edebilmesi için iş süreçlerinin tanımlı ve belgeli olması çok önemli. Süreç yönetimi konusunda eksiği kalmamış bir işletmenin tam olarak ihtiyacına uygun yapıyı seçmesi ve özelleştirme seçeneklerini gözden geçirmesi çok daha kolay.